EFRO Oost

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft als doel om de regionale concurrentiekracht te versterken en de werkgelegenheid te vergroten door mkb’ers te laten innoveren en digitaliseren en een bijdrage te leveren aan een groenere, koolstofarme en circulaire economie. Kortom, een slimmer en groener Europa. EFRO is een innovatieprogramma en een samenwerkingsprogramma. In totaal komt er € 126 miljoen beschikbaar over de periode 2021-2027.

Programmagebied en programmalijnen

Het programmagebied van EFRO Oost betreft de provincies Overijssel en Gelderland. Samenwerking buiten de provincies is mogelijk en het project moet bijdragen aan een versterking van de regionale economie in Oost-Nederland. Het programma heeft twee prioriteiten met elk twee actielijnen. De twee prioriteiten sluiten aan bij de doelstelling om een slimmer en groener Europa te creëren.

  1. Prioriteit 1: Een slimmer Oost-Nederland door het bevorderen van innovatie in het mkb. Het thema hierbij is Regionale Innovatie Strategie (RIS).
  2. Prioriteit 2: Een groener Oost-Nederland door het bevorderen van slimme oplossingen in de energietransitie. De thema’s hierbij zijn het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen en het ontwikkelen van slimme energiesystemen en netwerken.

De speerpunten van dit programma zijn:

  • Prevention & MedTech (food, health, tech)
  • Sustainability & FoodTech (food, tech, materials)
  • Manufacturing & MaterialTech (materials, tech, clean)

Openstelling

De eerste openstelling van EFRO-Oost is op 15 september 2022. Het gaat hierbij om marktgerichte innovaties welke RIS breed zijn en/of over marktgerichte innovaties die betrekking hebben op hernieuwbare energiebronnen of slimme energiesystemen. Het project moet een combinatie van onderzoek en experimentele ontwikkeling betreffen, waarbij de innovatie minimaal TRL niveau 4 heeft. Het subsidiepercentage betreft maximaal 40% voor grootbedrijven, maximaal 50% voor mkb. Het samenwerkingsverband moet uit 3 of meer onafhankelijke partijen bestaan, waarvan minimaal 1 mkb’er. De omvang van de subsidie moet minimaal € 350.000,- zijn tot maximaal € 750.000,-. De openstelling van 15 september zal op first come, first serve worden behandeld. De volgende openstellingen zullen (wellicht) een andere vorm krijgen, zoals een tender.

Wil je meer weten?

Geïnteresseerd of benieuwd of dit iets voor jouw bedrijf kan zijn? Neem contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com, wij kijken graag met je mee!