Prinsjesdag 2020: wat betekent dit voor subsidies en innovatie?

Stijging WBSO subsidiepercentage

In 2021 stijgt het WBSO budget naar € 1.438 miljoen. Hiermee wordt financiële ruimte vrijgemaakt voor hogere subsidiepercentages:

  • Tarief van de eerste schijf gaat van 32% naar 40%;
  • Tarief van de eerste schijf voor starters gaat van 40% naar 50%;

De bovengrens van de eerste schijf blijft € 350.000 aan S&O-(loon)kosten, en in de tweede schijf blijft het S&O-afdrachtverminderingstarief 16%.

Voor met name het mkb’ers zal dit betekenen dat aankomend jaar de verhoging van het WBSO-voordeel 25% zal zijn.

 

Mogelijke verruiming ICT/ softwareontwikkeling in de WBSO?

Naast de verhoging van het WBSO-percentage, gaat staatssecretaris Mona Keijzer zich inzetten om te bekijken of en hoe de definitie softwareontwikkeling binnen de WBSO kan worden verruimd, waarbij ontwikkelingen en (hoogstaande) toepassingen op het gebied van Artificial Intelligence en Machine Learning, en modellering en simulatie door middel van ICT-tools ook meegenomen zouden kunnen worden. Dit komt voort uit de conclusie van experts dat WBSO niet optimaal meer aansluit op de praktijk van programmatuurontwikkeling.

 

Innovatiebox

Waar de WBSO-percentages stijgen, daalt het belastingvoordeel op omzet die onder de Innovatiebox valt: het effectieve Innovatiebox tarief wordt namelijk per januari 2021 verhoogd van 7% naar 9%. Daarentegen daalt het lage vpb-tarief wel van 16,5% naar 15%.

 

SLIM-regeling

De SLIM-regeling is in maart 2020 in de subsidiewereld geïntroduceerd en al meteen populair bleek. Dit is niet onopgemerkt gegaan. In 2021 zal er € 51 miljoen voor de SLIM-regeling beschikbaar worden gesteld, wat een stijging is van 3 miljoen vergeleken met 2020. Vanwege de door de coronacrisis ontstane extra behoefte aan scholing en begeleiding binnen het mkb zal er ook een extra component worden toegevoegd aan de SLIM regeling. Dit component zorgt ervoor dat het mkb meer subsidie kunnen ontvangen voor het versterken van de leercultuur op de werkvloer via bedrijfsscholen en leerambassadeurs. Hiervoor is een extra bedrag van € 41,5 miljoen opgenomen.

 

Nationaal Groeifonds

De Rijksoverheid wil zorgen voor de komende generaties in Nederland, zodat zij ook goede zorg, goed onderwijs en een leefbare omgeving hebben. Komende 5 jaar (2021-2026) wordt in dat kader € 20 miljard uitgetrokken voor investeringen die bijdragen aan economische groei, zoals projecten op het gebied van kennisontwikkeling, onderzoek en ontwikkeling en innovatie en infrastructuur: het Nationaal Groeifonds. Projecten moeten een minimale projectomvang van € 30 miljoen hebben. Naar verwachting gaat de eerste ronde in de het eerste kwartaal van 2021 van start. Investeringsvoorstellen gericht op publieke investeringen kunnen onder andere ingediend worden door onder andere ondernemers en kennisinstellingen.

 

€ 150 miljoen extra voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROMs)

Middels de Corona-overbruggingsLening (COL) en via investeringen in mkb-bedrijven, wordt er € 150 miljoen vanuit het Rijk beschikbaar gesteld voor versterking van het fondsvermogen van de ROMs. Hierdoor kunnen ROMs straks ook het eigen vermogen van deze veelal innovatieve mkb’ers versterken, en wordt de solvabiliteit van het mkb vergroot. Voorwaarde is dat de regio’s zelf cofinanciering verschaffen.

 

Jaarlijkse € 10 miljoen voor sleuteltechnologieën en digitalisering

Vanaf 2021 zal het kabinet jaarlijks € 10 miljoen investeren in sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), kwantumtechnologie en nanotechnologie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt tot 2024 daarnaast  € 23,5 miljoen beschikbaar ten behoeve van de stimulering van digitalisering voor acties van de Nederlandse AI Coalitie.