Subsidie EIA & Mia/Vamil

De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven en ondernemers te investeren in duurzame en milieuvriendelijke technieken en voorzieningen. In 2022 kan je van de volgende regelingen profiteren:

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in energiezuinige technieken en duurzame energie voor gebouwen, transport en/ of processen? Of investeer je in warmte- infrastructuur? Dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor de EIA-regeling. Met EIA kunt u 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop je gebruikelijke afschrijving en een lagere energierekening. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting:

  • Bij 16,5% vennootschapsbelasting (over de eerste € 200.000) is het netto voordeel van een ‘EIA-middel’:
    16,5% x 45,5% = 7,5% van het investeringsbedrag.
  • Bij 25% vennootschapsbelasting (deel boven € 200.000) is het netto voordeel van een ‘EIA-middel’:
    25% x 45,5% = 11,37% van het investeringsbedrag

Voor 2022 is er een budget beschikbaar van € 149 miljoen. Daarnaast is het van belang dat de investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan. Wil je meer weten over deze Energielijst, klik dan hier.

– Milieu-investeringsaftrek (MIA) & Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Investeer je in milieuvriendelijke technieken? Mogelijk kom je in aanmerking voor fiscale voordelen:

  •  Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek (van de fiscale winst) tot maximaal 45% van het investeringsbedrag, bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Je betaalt daardoor minder belasting.
  • Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Dat kan op een door jezelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 14%. Het budget voor de MIA is € 114 miljoen en het budget voor Vamil is € 25 miljoen. Je komt in aanmerking voor MIA of Vamil als je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de Milieulijst staan en voldoen aan de daarin gestelde eisen. Wil je meer weten over deze Milieulijst, klik dan hier.

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of dit iets voor jouw bedrijf (en de beoogde investeringen) kan zijn? Neem contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com, wij kijken graag met je mee!