Prinsjesdag 2023: het belangrijkste subsidienieuws voor 2024

Op 19 september 2023 was het Prinsjesdag en bood demissionair minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.  In 2023 wordt er geïnvesteerd in onder andere duurzaamheid, innovatie, digitalisering en samenwerking. Wij vatten de belangrijkste punten voor 2024 op het gebied van subsidies samen.

Innovatie

WBSO in 2024

De WBSO is en blijft het basisinstrument van het innovatiebeleid. In 2024 vinden er geen wijzigingen plaats in de voorwaarde en parameters. Er is in totaal 1.446 miljoen beschikbaar. De percentages en tarieven blijven in 2024 hetzelfde als in 2023:

  • Tarief eerste schijf: 32%
  • Tarief eerste schijf starters: 40%
  • Grens eerste schijf: € 350.000,- S&O-loonkosten
  • Tarief tweede schijf: 16%

Innovatiebox

Het belastingtarief voor de innovatiebox verlaagd naar 7% in 2024. Dit kan een belastingvoordeel van bijna 73% ten opzichte van het normale vennootschapsbelastingtarief opleveren.

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-subsidie)

Het budget voor de MIT-regeling blijft in 2024 met € 9 miljoen ten opzichte van 2023 ongewijzigd. Wel zal er een vermindering van provinciaal budget en vermeerdering van landelijk budget naar verwachting gerealiseerd worden.

Personeel & Scholing

SLIM subsidie krijgt extra budget :

In verband met het stopzetten van de scholingssubsidie STAP in 2024, komt er een extra bedrag vrij van € 147 miljoen. Van dit bedrag gaat er € 73,5 miljoen naar het budget van de scholingssubsidie SLIM voor de jaren 2024 t/m 2027. De SLIM (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen) subsidie is bedoeld voor investeren in de leercurve en ontwikkeling van medewerkers.

Duurzaamheid

ISDE en SDE++

Het budget voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt in de komende jaren verhoogd met maar liefst €1,38 miljard. Deze subsidie ondersteunt de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden, met maatregelen zoals isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen. Ook de SDE++ regeling wordt voortgezet in 2024 en 2025.

Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI)

Het budget voor de VEKI, gevoed door middelen vanuit het Klimaatfonds, gaat omhoog. Het totale budget voor de VEKI tot en met 2030 is € 637 miljoen.

Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI)

In 2024 start de nieuwe nationale investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI) worden gelanceerd. Ook deze subsidie krijgt budget via het Klimaatfonds. De NIKI biedt subsidiekansen voor grotere CO2-reducerende projecten met alternatieve technologieën die niet in bestaande regelingen passen. Er wordt financiering beschikbaar gesteld voor grote demonstratieprojecten, first-of-a-kind toepassingen op commerciële schaal en de opschaling en implementatie van nieuwe technologieën. De focus komt hierbij te liggen op volgende vier technieken:

  • CO2-afvang en gebruik
  • Chemische recycling
  • Elektrificatie
  • Biogrondstoffen

AanZET- en SSEB-budget naar voren gehaald

Het beschikbare budget voor de SSEB en AanZET (emissieloze vrachtwagens en materieel) wordt naar voren gehaald. De afgelopen twee openstellingen waren op dag één al uitgeput, waardoor nu is besloten om het budget voor de komende jaren op te hogen, zodat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regelingen.

Energie-Investeringsaftrek (EIA) budget :

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie heeft een budget van € 259 miljoen in 2024. Vanaf 2025 wordt het budget van de EIA verhoogd. Daarnaast wordt het budget van de EIA per 2024 aanvullend verhoogd ten behoeve van energiebesparende bedrijfsmiddelen voor de glastuinbouwsector. Door budgetoverschrijdingen binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2022 en 2023 structurele verlaging van het aftrekpercentage van 45,5% naar 40% vanaf 2024 en aanpassing van de Energielijst.

MIA/Vamil budget : 

Het kabinet verhoogt zoals eerder aangekondigd het budget voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) met € 48 miljoen in 2024 en vanaf 2025 met € 50 miljoen per jaar. Vanaf 2027 wordt het budget verder verhoogd voor het toenemend aantal aanvragen door de klimaat- en energietransitie en inflatie.

Miljoenen toegewezen aan de DEI+ regeling :

Vanuit het Klimaatfonds is in totaal € 100 miljoen toegekend voor het demonstreren van vergassingsprojecten op schaal voor de productie van groen gas, biobrandstoffen en biogrondstoffen vergassing.

Wil je meer weten?

Wil je weten of één van deze subsidies mogelijkheden biedt in 2023? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com.