WBSO 2022: dit zijn de veranderingen
Tijdens Prinsjesdag zijn de belangrijkste veranderingen voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) bekend gemaakt. Het totale budget voor de WBSO zal in 2022 € 1.336 miljard bedragen. Daarnaast zal de coronatoeslag beëindigd worden, waardoor het WBSO-percentage terug zal komen op het oude niveau van 2020. Lees hier een samenvatting van de drie belangrijkste veranderingen voor de WBSO in 2022.
1. Het aanvraagproces
Er mogen nog steeds maximaal 4 aanvragen per jaar ingediend worden, met een minimale periode van 3 maanden. Echter, een belangrijke verandering is dat een aanvraag op ieder moment ingediend mag worden en dat er niet meer gewacht hoeft te worden op de afloop van een aanvraag die eerder ingediend is. In de praktijk kan dit betekenen dat aanvraagperiodes elkaar overlappen en er per een eerstvolgende kalendermaand nieuwe S&O-projecten aangevraagd kunnen worden. Eerder was dit niet mogelijk.
2. Verrekenen van voordeel
Voortaan mag je zelf bepalen in welk tijdvak het WBSO-voordeel verrekend wordt. Dit voordeel kan ook volledig in één keer worden toegepast. In de praktijk kan dit betekenen dat je als ondernemer eerder in het jaar profiteert van het financiële voordeel. Ook scheelt dit aan administratieve lasten.
3. De WBSO-percentages
Door het beëindigen van de coronatoeslag is het WBSO-percentage weer terug op het oude niveau van 2020. Dit betekent dat de percentages voor 2022 als volgt zullen worden:
- Tarief eerste schijf: 32%
- Tarief eerste schijf starters: 40%
- Grens eerste schijf: € 350.000,- S&O loonkosten
- Tarief tweede schijf: 16%
Ondersteuning bij WBSO-aanvraag
Wil je meer weten over de WBSO? Klik dan hier om onze leaflet te downloaden of om de WBSO Quickscan uit te voeren. Daarnaast ondersteunen wij je graag in het proces van een WBSO-aanvraag. Neem contact met ons op voor meer informatie en stuur een mail naar info@evolvalor.com.