Subsidie voor leren & ontwikkelen binnen het mkb: SLIM

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het minder vanzelfsprekend dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Met de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken. Per 1 september 2022 opent de SLIM-regeling opnieuw. Als mkb’er kun je tot maximaal € 25.000,- subsidie ontvangen om een leerrijke omgeving binnen jouw bedrijf te creëren.

Activiteiten binnen de SLIM-subsidie

Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

  1. Doorlichting van de onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat het bedrijf direct mee aan de slag.
  2. Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt een ondernemer zijn medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.
  3. De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op de ontwikkeling van leer-/opleidingsmethoden binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool, de ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.
  4. Derde leerweg. Een mkb-werkgever kan een praktijkleerplaats bieden voor een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring, maar ook voor werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch willen maken.

Wil je meer weten?

Vanaf 1 september 2022 kun je opnieuw de SLIM-subsidieregeling aanvragen bij het ministerie voor Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW). De ervaring leert dat het opstellen van een volledige aanvraag tijd en energie vergt, dus begin hier op tijd mee! Ben je geïnteresseerd in de SLIM-regeling en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar mpauw@evolvalor.com.