Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Voor een toekomstbestendige bouwsector die minder stikstof uitstoot is verduurzaming van bouwmachines en bouwlogistiek essentieel. Schoner bouwmaterieel zorgt voor schonere lucht en daarmee een gezondere omgeving. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) wilt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bijdrage leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot in de bouw. De SSEB richt zich op bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn die zelf materieel hebben en bedrijven die bouwmaterieel verhuren. Met bouwmachines worden bouwwerktuigen, hulpfuncties en bouwvoertuigen bedoeld. Dus wilt u emissieloze bouwmachines kopen of uw bestaande bouwwerktuigen/zeegaande bouwvaartuigen ombouwen? Of heeft u een innovatief idee om emissieloze bouwmachines en de daarvoor benodigde laadinfrastructuur te verbeteren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de SSEB.

Waar kunt u subsidie voor aanvragen?

Binnen de SSEB zijn er drie categorieën waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.

1. SSEB Aanschaf

Deze regeling stimuleert de aanschaf (koop/financial lease) van emissieloze bouwmachines voor uw bedrijf, zoals bouwwerktuigen hulpfuncties en bouwvoertuigen. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven in de bouwsector die in Nederland gevestigd zijn en die bouwmachines aanschaffen voor eigen gebruik en voor bedrijven die bouwmachines aanschaffen via lease of verhuur aan andere bedrijven aanbieden. Het totale budget voor de SSEB Aanschaf in 2022 is € 5 miljoen. Hiervan is:

  • € 3.330.000 beschikbaar voor bouwwerktuigen en hulpfuncties;
  • € 1.670.000 beschikbaar voor bouwvoertuigen.

De subsidie bedraagt per nieuwe emissieloze bouwmachine maximaal 40% voor grootbedrijven en maximaal 50% voor mkb van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Het maximale subsidiebedrag per bouwmachine bedraagt € 300.000,-. Een onderneming kan per kalenderjaar maximaal € 1 miljoen aan subsidie krijgen voor SSEB Aanschaf en/of SSEB Retrofit samen. Het aanvragen van de SSEB Aanschaf kan vanaf 9 mei 2022.

2. SSEB Retrofit

De regeling SSEB Retrofit stimuleert het ombouwen van bouwwerktuigen en zeegaande bouwvaartuigen waardoor hun stikstofuitstoot vermindert of zelfs verdwijnt. De ombouw kan bestaan uit de aanschaf en installatie van een SCR-katalysator om een bouwwerktuig of zeegaand bouwvaartuig emmisiearm te maken. Een SCR-systeem zet stikstofoxide (NOx) om in waterdamp en stikstof (zonder oxiden). Het ombouwen van een diesel bouwwerktuig naar een emissieloze variant door het inbouwen en installeren van een elektrische aandrijfmotor is ook een mogelijkheid. Het totale budget voor de SSEB Retrofit in 2022 is € 5 miljoen. De subsidie bedraagt maximaal 40% voor grote bedrijven en 50% voor mkb van de netto investeringskosten per ombouw van een bouwwerktuig of zeegaand bouwvaartuig. Het maximale subsidiebedrag per ombouw is € 300.000,-. Per kalenderjaar kan een onderneming maximaal € 1 miljoen aan subsidie krijgen voor de SSEB aanschaf en/of SSEB Retrofit samen. Het aanvragen van de SSEB Retrofit kan vanaf 9 mei 2022.

3. SSEB Innovatie

De regeling SSEB Innovatie is bedoeld om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur te stimuleren. Je kunt subsidie krijgen voor een project praktijkervaring, technische ontwikkeling (tender), of een haalbaarheidsstudie (first-come-first-serve). Het totaal beschikbare budget voor SSEB Innovatie is € 10 miljoen in 2022. Dat is als volgt verdeeld:

  • € 9 miljoen voor technische ontwikkelingen en projecten praktijkervaring. Per experimentele ontwikkeling is dat maximaal € 1 miljoen. Aanvragen kan vanaf 31 mei 2022 tot en met 31 augustus 2022.
  • € 1 miljoen voor haalbaarheidsstudies. Per haalbaarheidsstudie is het subsidiebedrag maximaal € 50.000,-. Aanvragen kan vanaf 9 mei 2022 tot en met 30 december 2022.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en stuur een mail naar info@evolvalor.com.