Kansen voor West 3

Kansen voor West (KvW) is een economisch stimuleringsprogramma voor West-Nederland. De G4P4, bestaande uit de vier Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, en de vier grootste steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, hebben in nauwe samenwerking met instanties een nieuw programma opgesteld en ingediend bij Brussel. Binnen zes specifieke doelstellingen wordt er in deze regio geïnvesteerd. In de periode van 2022 tot en met 2029 beschikt het programma (naar verwachting) over een budget van 237 miljoen euro, gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) met 200 miljoen euro en 37 miljoen euro cofinanciering vanuit het Rijk. Het programma kent drie type instrumenten.

Het hoofdinstrument betreft subsidies. Daarnaast worden financieringen in de vorm van leningen en deelnemingen ondersteund. Tot slot worden ook voucherarrangementen ondersteund. Het programma Kansen voor West heeft drie beleidsdoelstellingen (prioriteiten) met daaronder nog specifieke doelstellingen waar de komende jaren de openstellingen op gericht zullen worden. Hieronder tref je een samenvatting van deze doelstellingen.

Doelstelling 1: Innovatie

Een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie. Hierbij is het doel om de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën te versterken. Binnen deze doelstelling zijn er drie actielijnen geformuleerd:

  1. Valorisatie
  2. Het vergroten van het investeringsvermogen voor innovatie in het mkb
  3. Innovatieversnelling

Doelstelling 2: Klimaat

Een groener, koolstofarm Europa door de bevordering van een schone en eerlijke energietransitie, groene en blauwe investeringen, de circulaire economie, aanpassing aan de klimaatverandering, risicopreventie en risicobeheer. Hierbinnen zijn er vier specifieke doelstellingen geformuleerd met elk hun eigen actielijnen:

  1. Bevorderen van energie-efficiëntie maatregelen en verminderen CO2-uitstoot, bestaande uit de actielijnen:
    1. Gedecarboniseerde emissieloze industrie.
    2. De bestaande bouw moet aangepast worden om het totale energieverbruik te verlagen en aansluiting op niet-fossiele bronnen mogelijk te maken.
  2. Bevorderen van hernieuwbare energie:
    1. Het stimuleren van hernieuwbare energieconcepten.
  3. Ontwikkelen van slimme energie systemen, grids en opslag:
    1. Het investeren in slimme systemen en energieopslag.
  4. Bevorderen van de transitie naar een circulaire economie:
    1. Ontwikkelen en opschalen van reeds in pilot en testopstellingen bewezen circulaire toepassingen volgens het R-model.
    2. Investeren in het materiaal- of productieprocesaanpassingen die leiden tot een hogere mate van recycling, inclusief de herwinning van kostbare grondstoffen.
    3. Investeren in oplossingen en mechanismen ter bevordering van draagvlak voor de circulaire economie.

Doelstelling 3: Europa dichter bij de burgers

Europa dichter bij de burgers brengen door de duurzame en geïntegreerde ontwikkeling van stads-, plattelands-, en kustgebieden en door lokale initiatieven te bevorderen. De specifieke doelstelling met twee actielijnen zijn als volgt:

  1. Bevordering van geïntegreerde sociale, economische en ecologische/duurzame ontwikkeling, cultureel erfgoed, toerisme en veiligheid in stedelijke gebieden:
    1. Bevorderen van de transities in de GTI-gebieden (Geïntegreerde Territoriale Initiatieven).
    2. Versterken van arbeidspotentieel gekoppeld aan transities in GTI-gebieden.

Meer informatie

Vanaf 1 juni 2022 gaan de eerste openstellingen open. Kijk voor deze openstellingen op de website van Kansen voor West en klik hier. Zie jij mogelijkheden voor een subsidieaanvraag? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com