Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

De overheid verwacht van alle bedrijven in Nederland dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit betekent dat jij als bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor de effecten die jouw bedrijfsactiviteiten hebben op de omgeving. Hiermee dient rekening gehouden te worden met mens, dier, milieu en maatschappij.

Voorbeelden

Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld:

  • CO2-uitstoot verminderen;
  • Mannen en vrouwen gelijk behandelen;
  • Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden;
  • Zorgen voor transparantie;
  • Je keten betrekken bij MVO.

Het is van belang dat de bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Een bijdrage leveren aan de verbetering van deze situatie zou natuurlijk nog beter zijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ook voordelen voor jouw bedrijf. Het is namelijk een manier om een goede reputatie op te bouwen en je te onderscheiden van jouw concurrenten. Bovendien zorgt een prettig werkklimaat ervoor dat bedrijven innovatiever en productiever worden.

Hoe maak ik mijn bedrijf MVO-proof?

Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen om jouw bedrijf MVO-proof te maken. Zo is bijvoorbeeld MVO Nederland het startpunt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien is er het MVO Platform, dit is een netwerk van MVO-organisaties. Daarnaast heeft de Sociaal-Economische Raad een praktisch stappenplan om jouw bedrijf MVO-proof te maken, bekijk deze website hier.

De rol van subsidies

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar die een bijdrage kunnen leveren aan het MVO-proof maken van jouw bedrijf, bijvoorbeeld:

Wil je meer weten?

Wil je weten of één van deze subsidies mogelijkheden biedt? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com.