Horizon Europe

In navolging van Horizon 2020 is het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe 2021-2027 geïntroduceerd door de Europese Unie. Het internationale programma heeft een budget van 95 miljard euro in deze periode. Het doel van het programma is wetenschap en innovatie te stimuleren om het concurrentievermogen van Europa te vergroten. Daarnaast heeft het programma als doel om het bedrijfsleven en de academische wereld uit te dagen samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. Het programma is gebaseerd op drie pijlers.

De drie pijlers van Horizon Europe

Pijler 1. Excellent onderzoek

Deze pijler heeft als doel om de wetenschap in Europa naar het hoogste niveau te tillen/houden. Daarnaast is het doel om ‘s werelds beste onderzoekers aan te trekken. Binnen deze pijler zijn er drie onderdelen:

  • European Research Council subsidies voor baanbrekend onderzoek;
  • De Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) zal steun bieden om de mobiliteit en training van onderzoekers te bevorderen;
  • Infrastructuren van onderzoek zullen worden versterkt op het gebied van kwaliteit en toegankelijkheid.

Pijler 2. Globale uitdagingen en Europees industriële concurrentie

De tweede pijler benadrukt de aanpak van wereldwijde vraagstukken die onder andere benoemd zijn in de Sustainable Development Goals (SDGs). De pijler heeft als doel om de concurrentiepositie van Europa te bevorderen binnen de volgende zes clusters:

  1. Gezondheid;
  2. Cultuur, creativiteit en inclusieve maatschappij;
  3. Binnenlandse veiligheid;
  4. Digitaal, industrie en ruimte;
  5. Klimaat, energie en mobiliteit;
  6. Voedsel, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, agricultuur en milieu.

De pijler is erop gericht om bij te dragen aan het van het lab naar de markt brengen van innovatieve technologieën en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Deze activiteiten zijn gefocust op excellentie en maatschappelijke impact. Bovendien zijn aanvragers vaak consortia van meerdere publieke en private partijen.

Pijler 3. Innovatief Europa

Deze pijler zal zich richten op het innovatief vermogen van Europa. Het doel is om het Europese concurrentievermogen te versterken. Ook binnen deze pijler zijn er drie onderdelen:

  • European Innovation Council steunt het mkb, top-innovaters en entrepreneurs. Dit is gericht op de individuele innovatieve bedrijven;
  • European Innovation Ecosystems heeft als doel om ecosystemen te versterken en innovatie-actoren met elkaar te verbinden;
  • European Institute of Innovation and Technology stimuleert innovatie door de integratie van bedrijven, educatie en onderzoeksorganisaties.

Horizontale acties

Horizontaal aan de drie pijlers loopt het versterken van de Europese Onderzoeksruimte (zie afbeelding).

Missies

Bovendien zijn er vijf zogenaamde ‘mission areas’. Deze vijf missies zijn gebieden waar Horizon Europe zich op focust. Het zijn de grootste uitdagingen waar het programma zich op moet focussen om oplossingen voor te vinden:

  1. Aanpassing aan klimaatverandering en daarmee de maatschappelijke veranderingen;
  2. Kanker;
  3. Klimaat-neutrale en slimme steden;
  4. Gezonde oceanen, zeeën, kustplaatsen en inlandse wateren;
  5. Gezonde bodem en voedsel.

Wat betekent dit nou precies?

Horizon Europe biedt kansen voor iedere organisatie die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband én voor individuele onderzoekers. In praktijk betekent dit dat er in de komende periode verschillende interessante openstellingen van subsidies komen. Iedere openstelling zal zijn eigen voorwaarden hebben.

Wil je nu al weten of Horizon Europe mogelijkheden biedt? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar info@evolvalor.com.

 

Bronnen

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/horizon-europe-onderzoek-en-innovatie

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/horizon-europe-onderzoek-en-innovatie/structuur-horizon-europe

https://ec.europa.eu/info/horizon-europe_en