ISDE 2021: Verruiming van het budget en zonnepanelen subsidiabel

De voorwaarden zijn gepubliceerd waaraan zonnepanelen, windmolens, warmtenetten en isolatiemaatregelen moeten voldoen om in 2021 voor subsidie in aanmerking te komen via de subsidieregeling ISDE. De Tweede Kamer heeft namelijk een amendement aangenomen waardoor het budget van de ISDE voor warmtepompen en zonneboilers met 100 miljoen euro wordt verruimd. Dit geldt voor de periode 2020-2022. Dit betekent in de praktijk dat de ISDE vanaf 4 januari 2021 open is voor de uitrol van zonnepanelen bij scholen, zorginstellingen en het mkb.

Verbreding

Minister Wiebes stelt dat vanaf 2021 de ISDE subsidie wordt verbreed voor consumenten met onder andere isolatiemaatregelen en collectieve aansluiting op een warmtenet. Er is een apart budget voor zakelijke aanvragers die zonnepanelen en (kleine) windmolens willen aanschaffen. De nieuwe naam van de verbrede subsidieregeling wordt ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’, waarvan de afkorting ISDE zal blijven. De subsidie wordt verstrekt voor een (combinatie van) investering(en) bestemd voor ‘de productie van duurzame energie, energiebesparende isolatiemaatregelen of de aansluiting op een warmtenet’.

Subsideplafonds

De openstellingsronde voor ISDE 2021 loopt van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Er zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld:

  • 124 miljoen euro voor investeringssubsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet
  • 40 miljoen euro voor de investeringssubsidie voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit via zonnepanelen of via één of meer windturbines.

Subsidiabele vermogen zonnepaneleninstallaties

Ben je een zakelijke gebruiker van een zonnepaneleninstallatie met een vermogen tussen de 15 en 100 kilowattpiek? Is daarnaast de installatie aangesloten via een kleinverbruikersaansluiting van 3*80 ampère? Dan komt deze zonnepaneleninstallatie in aanmerking voor subsidie: 125 euro per kilowattpiek. Om overstimulering te voorkomen, zijn aanvragen niet subsidiabel als het totale netto-elektriciteitsverbruik via de aansluiting waarop de pv-installatie wordt aangesloten minder dan 50.000 kilowattuur bedraagt.

Meer weten over ISDE 2021? Wij helpen je graag!