Wat betekenen de begrotingsplannen 2021 voor de Duurzame Industrie?

Duurzame Industrie: belangrijk subsidienieuws voor 2020 en 2021
Op Prinsjesdag werden de begrotingsplannen voor 2021 gepresenteerd, waarbij het kabinet duidelijk heeft gemaakt dat ze budget vrijmaken voor de Duurzame Industrie. De uitvoering van het Klimaatkoord gaat ondanks het coronavirus namelijk gewoon door. Hiervoor willen we Nederland in 2020 en 2021 veel vooruitgang boeken. De belangrijkste punten hebben we voor je op een rijtje gezet:

Subsidie voor verduurzaming van de Nederlandse industrie

Vanaf 1 september 2020 kunnen ondernemers een aanvraag indienen voor de regeling Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI). Dit is bedoeld voor industriebedrijven die CO2-besparende maatregelen willen nemen waarvan de werking is bewezen. Het aanvragen van deze subsidie kan zolang het budget reikt, tot 14 december 2021.

De verduurzaming van de Nederlandse industrie is ook een belangrijk thema in de begrotingsplannen. Vanuit het klimaatbudget wordt er hiervoor 60 miljoen euro beschikbaar gesteld in 2021. Dit budget is bedoeld voor:

  • Waterstof:
    • Het nieuwe Waterstofprogramma: hiervoor wordt er vanaf 2021 elk jaar 35 miljoen euro beschikbaar worden! Een belangrijk onderdeel van dit programma is de nieuwe tenderregeling Groene Waterstof, welke gericht is gericht op opschaling van de productiecapaciteit van groene waterstof. Dit wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe Waterstofprogramma, dat hiervoor vanaf 2021 jaarlijks € 35 miljoen zal uittrekken!
    • Via de DEI+ subsidieregeling komt €10 miljoen vrij voor waterstofprojecten
  • Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS): er komt € 15 miljoen vrij voor het subsidiëren van haalbaarheidsstudies en pilots. Doel is om de toepassing van CCUS-technologieën te testen en te demonstreren (afvang, transport, hergebruik en opslag van CO2).
  • CO2-reductie in de industrie: voor pilot- en demonstratieprojecten ter versnelling van kosteneffectieve CO2-reductie in de industrie wordt  €35 miljoen beschikbaar gesteld. Dit wordt vooral beschikbaar via de DEI+ regeling en via de Topsector energieprojecten voor onderzoek naar de haalbaarheid kosteneffectieve CO2-reducerende projecten.

SDE++ als belangrijk subsidieinstrument voor klimaatdoelen

Het belangrijkste subsidie-instrument om de Klimaatdoelen te behalen wordt de SDE++ subsidie, welke in november opengesteld wordt met een budget van 5 miljard euro. CO₂-reductie is namelijk de centrale pijler in het Nederlands klimaatbeleid. Door de verbreding van de bestaande SDE+ naar de SDE++ wordt het mogelijk dat naast hernieuwbare energieproductie ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking komen voor subsidie. Het doel van de SDE++ is helder: op kosteneffectieve wijze zoveel mogelijk emissiereductie bereiken. Op deze wijze levert de SDE++ een belangrijke bijdrage aan het klimaatdoel om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Begin 2021 wordt opnieuw gekeken of de SDE++ verder verbreed kan worden en of er nog andere kosteneffectieve CO2-besparende worden technieken toegevoegd. De SDE++ ronde van 2021 staat gepland in najaar 2021, met waarschijnlijk ook weer een budget van 5 miljard euro.

Langlopende subsidieregelingen voor de duurzame industrie  

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Dit jaar staat de regeling nog open totdat het budgetplafond is bereikt. In 2021 zal de DEI+ mogelijk ook subsidies verstrekken voor demonstratieprojecten op het gebied van waterstof, CCUS en geavanceerde biobrandstoffen.

ISDE. De ISDE-regeling wordt vanaf 2021 verbreed met het samenvoegen van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De SEEH stimuleert het toepassen van isolatiemaatregelen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en particuliere woningeigenaars.

Hernieuwbare Energietransitie (HER+). De HER+-projecten moeten leiden tot CO2-reductie in 2030 en daarmee helpen de klimaatdoelstellingen te behalen. De HER+ kijkt naar CO2-reductie in plaats van alleen naar hernieuwbare energieproductie. Afgelopen jaar is de subsidie gepubliceerd op 17 juni en het indienen van aanvragen kan zolang het budget reikt (en tot uiterlijk eind maart 2021). In 2021 wordt er weer een nieuwe aanvraagronde verwacht.

EIA & MIA/Vamil. Sinds januari 2019 is er voor de EIA een aftrekpercentage van 45%, wat er in de praktijk op neerkomt dat er een belastingvoordeel van 10% wordt genoten. Dit zal ook in 2021 het geval zijn. Afhankelijk van het type investering blijven voor de MIA/Vamil de percentages in 2021 ook gelijk (36%, 27% en 13,5%).

Nederlandse EFRO-programma’s

Voor de grote subsidieprogramma’s gericht op het stimuleren van regionale economieën, ook wel de Nederlandse EFRO-programma’s genoemd, krijgt een nieuwe programmaperiode 2021-2027 waarbij de focus ligt op innovaties die bijdragen aan de transitie naar een koolstofarme/ circulaire economie. Het kabinet wil ook de huidige EFRO-programma’s verlengen met 2 jaar in verband met de Coronacrisis, waarvoor € 30 miljoen voor word opengesteld.

.