Prinsjesdag & Healthcare branche


Healthcare branche: belangrijk subsidienieuws voor 2020 en 2021
Op Prinsjesdag werden de begrotingsplannen voor 2021 gepresenteerd. De belangrijkste punten voor de Healthcare branche hebben we voor je op een rijtje gezet:

Sleuteltechnologieën zijn key

Sleuteltechnologieën gaan een grote impact hebben op onze  manier van leven, leren, innoveren, werken en produceren. Deze technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, kwantum- en nanotechnologie, dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bijdragen aan een betere gezondheid. Om dit te stimuleren investeert het kabinet vanaf 2021 jaarlijks 10 miljoen euro in deze sleuteltechnologieën. Daarnaast maakt het kabinet de de komende jaren 23,5 miljoen euro extra vrij voor onderzoek en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), hetgeen ook voor de gezondheidszorg branche steeds belangrijker wordt.

Reeds bestaande regelingen/programma’s

  • Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET): er komt € 19,6 miljoen beschikbaar voor deze regeling in 2021.
  • Voor de Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt (VZSBP) komt er in 2021 een bedrag van € 37,8 miljoen vrij
  • Nationaal preventieakkoord. In 2021 is € 12 miljoen extra beschikbaar t.b.v. versnelling van het realiseren van de ambities van het Nationaal Preventieakkoord, door voor de uitvoering van maatregelen uit lokale en regionale preventieakkoorden een bijdrage voor gemeenten beschikbaar te stellen. Zodoende worden gemeenten gestimuleerd om met de lokale partners afspraken te maken over de inzet op preventie en een gezonde leefstijl. Er is zelfs al meer bekend: in 2022 stijgt dit bedrag nog eens extra naar € 16 miljoen.
+31 (0) 20 2440317